Thursday, January 7, 2010

Care2 Nak Wat Radio

Aku nak share se bende. Mase dulu2,aku wahi gop main mende2 elektronik ni. Kebanyakan barang2 elektronik hok rosak lam umah aku,aku amek ah letak lam bilik aku,.saje wat nyemak..Dulu mase f3,ak wat satu radio kecik duk blakang neck tie aku,jadi aku bleh dengor radio lam klas,mase2 cikgu ngajo ke..,ikut panda ah..Mase bosan2,aku dengor arh radio tu,tapi tak dop orang prasan sebab radio tu duk blakang tie,.n kecik je..Bes plek je..Hahak..

Sebab aku minat main mende2 gini dulu,(leni kurang dah),jadi ak krep gop la surf tenet ngate rawe cari info,lebih2 agi sal radio,sebab aku bajet nak wat lagi mende2 camtu. Jadi,las2,aku jupe gop se info tentang care nak wat radio ngan ringkas plek je..Barang2 ye,nko bleh amek kat dumah korang je,dakyoh beli dakpe..Barang2 ye cam gini la:

1.Razor Blade (pisau cukur)
2.Cat Whisker (cam pin baju,pin ketah orr..)
3.Wayar bese..
4.Pensel kontot (ehehe,pensel hok pendek dah la..)
5.Satu gelung wayar magnet (hok ni kene cari kedai hardware r)
6.Papan ke,kadbod ke,permukaan hok flat la
6.Las skali,of course,earphone la..Radio ni xdop loud speaker eyh..

Ha,kan aku dah kate. Barang2 ye korang bleh amek dumah korang je,kecuali wayar magnet tu je la korang kene cari kat kedai. Lepas dah ade barang2 ye sume,korang wat la,susun la gini:




Korang susun ar jadi cam lam lakaran ni. Yang ''ground'' tu,maksudnye korang kene bumi kan la wayar tu. Klu dop,Insya-Allah dop jadi aa.Aku pun x konfem bakpe,tapi wat je la macam dalam gambo tu. Jangan degil. Hahak..

N se lagi,yang ''detector'' tu la razor blade korang. Mende tu berfungsi nak cari radio signal la. Korang geser2 kan la pensel tu kat razor blade tu,sambil pakai earphone. Makin sensitif razor blade tu,makin banyak frekuensi korang dapat. Jangan lupe,pastikan razor blade tu dipanaskan dulu,cucuh la api sket ke,sampai razor blade tu jadi warne meroh. Tu la wat dye jadi sensitif. Lepas tu,baru sejukkan n sambung dalam litar.

Satu perkare hok spesel pasal radio ni,ye dakyoh paka bateri untuk berfungsi. Sumber tenage ye datang dari radio signal yang ye dapat je. Jadi dakyoh aa gune power supply ntuk idupkan radio ni. Klu korang pasang ngan btol,radio ni kan idup ngan sendiri nye.

Radio jenis ni dipanggil ''foxhole radio'', dan disebabkan keringkasan dan kesenangan nak wat radio ni,mende ni pernah digunekan ketika perang dulu2,ntuk berkomunikasi care senang.

Cam senang je op. Ringkas jerk. Korang wat a dulu skali,klu dop jadi,wat la skali lagi. Bese la,maen mende2 gini bukan skali wat,trus jadi. Ak pun pernah cube tes wat,tapi tak siap kes x de wayar magnet tu. Jadi terbengkalai gitu je la. Piye nak tes,wat la dan kalu jadik,bagi tau kat aku ea..

Sekian.

2 comments:

TidakPerluTahu;) said...

Salam ^^

hehe..
tengs for sharing this innovative idea ^^

jimat tenage ea gune radio ni..
i will try to make one before furhter my study..

everything you define me said...

W'lam..

ok,ko cube wat r..
then gtaw aku gane ea..
ak pnh wat tp x pnah siap ekp0m..