Wednesday, May 26, 2010

off for now..

Assalamua'laikum.. sekadar makluman..

Atas beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan, aku x dapat nak update blog ni lagi slepas ni..

..emm..mungkin utk beberapa bulan..

..ade masalah sket yg x dapat dielakkan..

so..aku btol2 mintak maaf..T_T

tapi aku janji lepas sume masalah tu da settle, blog ni akan kembali aktif..

harap maklum..

Wassalam.

Wednesday, May 12, 2010

Leaving On A Jet Plane Punk Rock Version

video

Now listen to this..

Just the same song but this one covered by Blink 182..hm, well you should know them.. When Blink covers song, they'll tuned it to their on way..

Punk Rock is what they do.. So enjoy it..

Leaving On A Jet Plane

video

This song is damn so wonderful..

Enjoy the songwords..




Friday, May 7, 2010

Interview Ohh..

Hmm.. Klu bleyh aku malas doh nok ingat smule peristiwe nim.. Tapi krn adenye prmintaan dari jiran ambe supaye crite gop sal ni lam blog,so ambe tulis j la..ohh lupe..Jiran ambe 2 name die lisa.. lisa surihani.. ekyout goh kk.. haha..


Hurm..gne ea..


ok,stat awal..

______________________________________________________

12.50 p.m


Menunggu giliran.. Ari 2 kate interview aku kul 12.30.. Ni kul wape orh ni.. Haih..

Namun, tak lame kmudian pintu bilik interview tu terbuka dan kluar la sorang lelaki sparuh umur..
..bersame dgn kawan aku hok kene iv tadi dgn muke yang x wape nok jadi.. hm..petande buruk..


" Awak.. masuk.." kata lelaki sparuh umur tu sambil tersenyum.. Ceyh..


Aku melangkah ke arah bilik sambil memandang sayu ke arah kawan ku yang bru je kluor tadi..
Beliau kelihatan masih trauma dgn apa yang trjadi dalam bilik tu tadi.. Ngeri ngat ke iv tu? Dahsyat ngat ke bilik tu? Diriku kian dilanda kebimbangan. Dengan debaran yang kian menghempas dadaku, aku masuk ke dalam bilik tu dan memberi salam..

Aku : Assalamu'alaikum..


Tukang iv yg x hensem : W'lam.. Haa.. Duduk..


Aku : .......... (sambil menghulurkan resume,sijil,salinan dll.. kpd die yg kelihatan amat bosan)


Sambil tukang iv yg x hensem 2 meneliti segala dokumen2 yang ak wi tadi, mateku melilau2 sekeliling bilik.. Hmm.. Lawo gop bilik ni.. X nampok cam menakutkan pom.. Ok kot.. Hmm..


Lelaki sparuh umur tadi : Ok.. Congratulations for bla bla bla bla bla ..............(kemudian die suh aku introduce diri aku n family background. Aku pn cakap gitau j la..)


Lelaki sparuh umur tadi : Now tell me, what do you know about being an aircraft engineer?


Aku : Hm., ok.. An aircraft engineer is, hmm.. generally there are 2 types of aircraft engineer.. 1st is engineer on design and 2ndly on the maintenance..The first one is about bla bla bla bla.... aku pn cakap je la nape hok aku ingat.. um,stakat ni ok agi..


Tukang iv yg x hensem : (ckp dalam bm plok) Saye tengok dalam testimoni (sijil berhenti skul) awak ni, awak ade beberape hari dop hadir skul.. Ce kabo bakpe..


Aku : Urmm..Hurm..err.. Dulu saye ade sakit sebab cedera mase main bola.. Jadi saye kene brulang-alik gi spital okmo wat fisioterapi.. Jadi, erm..tu ar sebabnye saye dop mari skoloh owr.. (senyum x iklas)


Tukang iv yg x hensem : Jadi skrg ni sakit x lg?


Aku : Erm.. dop doh.. baik doh..


Tukang iv yg x hensem : Orr..mujur baik doh.. Klu dop dopleh jadi engineer MAS..


Aku : Ekeke..(suke yg dibuat2..sebenornye ak tau doh ye nop kabo gitu..ceyt)


Tukang iv yg x hensem : (dlm bi plok) Now tell me, what do you know about MAS?


Aku : Erm.. (stat blur doh) MAS Berhad is an airline company thats had been governed by the government once, but now its operating privately by itself. But however the government still have the voice in the company and helps the company in its growth. The history begins.. (dop dang cakap agi, tukang iv tu potong)


Tukang iv yg x hensem : No..no history.. sbelum ni dh ade terang sal history.. Saye nak awak ckp je ape yg awak tw sal MAS recently..


Aku : (blur).. erm.. erm.. the MAS CEO is...erm..erm..(sbb nervous ngat pa x igt pa..bende padahal aku ngapal doh name CEO or dumah..)


....senyap betor....


Tukang iv yg x hensem : Ok..ok..bile awak dh redi awak ckp..


namun beberape saat kemudian..


Tukang iv yg x hensem : Ok..beritau saye skrg..


Aku : ???? erm.. MAS CEO is erm..erm..emm..hmm.. Datuk Azmil Zahruddin (mujur ingat smula..fuhh..


Slepas beberape puluh minit sesi soal jawab sal MAS.. Tukang iv yg x hensem 2 stat tanye bende yang x kaeeett..


Tukang iv yg x hensem : Ok..emel awak nape?


Aku : superb_cechino@yahoo.com


Tukang iv yg x hensem : 'cechino' tu nape?


Aku : erm..tu name goalkeeper chelsea..petr cech..


Tukang iv yg x hensem : So awak ni goalkeeper yang superb la?


Aku : (sengih2)hehe..yer.. xPP


Tukang iv yg x hensem : Dalam game bese brape kali awak save? ok2, dalam satu game la..


Aku : Erk? Ehehe.. Hurm..Hurm.. (kononnye membilang)..Hm..9-10 kali jgk la..


Tukang iv yg x hensem : Ow..jadi besenye team awak mng sbb awak la?


Aku : Ye..Ye.. (Chett!)


Tukang iv yg x hensem : Ok.. What do you know about airplane?


Aku : I studied a lot about the anatomy of airplane..urm and the engines as well.. Well the main body is called fuselage.. On the left and right are wings and at the back there are stabilizers..


Tukang iv yg x hensem : Ok..tell me how an aircraft engine work? Lukis atas papan putih tu..


Aku : (What?? Lukis ENJIN KAPAL TERBANG??) ermm.. (Aku pn lukis la jgk nape yg aku igt dgn rezab nye)


Aku : (Mule terang nape aku tulis..) Err..Mainly there are three typer of airplanes engines..but the one I'm drawing is called turboprop.. The fan is called propeller, used to suck air in..and then in turbojet there are gearbox, functions to slower the..the...the.. (Aku dop igt ade se name dalam enjin tu)..the speed of the plane, so that the plane won't reach a supersonic speed..(last skli trpakse gop cakap 'speed' walaupun dop btol ane)


Tukang iv yg x hensem : ......


Aku : Er,..then..the air moves to the compresser,used to compressed the air so that the pressure increase.. Next is the combustion chamber, where the air is mixed with fuel and burnt there.. (pastu die nyampuk)


Tukang iv yg x hensem : Btol ke kalu minyok campur ngan udara jadi api?


Aku : Err.. tak..


Tukang iv yg x hensem : So camne bende tu bleh terbakar?


Aku : Ermm.. die dipanaskan..


Tukang iv yg x hensem : Camne die panas? Die gune ape? (nak stat mapuh aku ar tu..aku tw r aku x tau lake..)


Aku : Erm..Erm.. (tgh pikir nak reke nape ni..last2 aku tringat kat dapur rumah aku..kalu nak start api kat dapur tu die ade ignition..so aku..hehe..reke je la..)


Aku : erm..ignition..


Tukang iv yg x hensem : Yela ignition tu gune ape? (X abis2 agi??)


Aku : >.<


Tukang iv yg x hensem : Ok la..Kite xyah tgk kapal terbang la..kite tgk enjin muto j..kalu dalam enjin tu nak terbakar die gune..??


Aku : err.. >.<


Tukang iv yg x hensem : Awak pernah dgr 'spark plug'?


Aku : Ahh..Haaa..Hehe.. Spark plug.. (Cover malu)


Tukang iv yg x hensem : Hurmm....


Jadi sesi soal jawab yang x abes2 nak mapuh aku tu berterusan sampai SEJAM.. Aku dop sedor lok aku duk dalam bilik tu selame tu.. Huhu.. Org laen setengoh jam je, aku pa sejam..Aiyh..


Huhuhu..


Pikir2 smula ase klako la jugok.. P ase gok bimbang.. Ekpom cam xde can je.. Pluang cam da tipis.. Huhu..


Doa je la moge2 si 'tukang iv yg x hensem' tu pilih ambe.. Ahahaha.. seyh..






Sekian.



Wednesday, May 5, 2010

Saringan 2 - Hm..



UAAAAAAAAAARRRRRRRRRRGGGGGGGGGGGGGGGHHHHHHHHHHHHHHHHH!!

Ahahaha.. Rezab jap..Hurm..

UAAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRRRRRRGGGGGGGGGGGHHH!!!!!

hua3.. Aduihh.. Gile er interview td..


Wane la ye gi tanye soklan yg plek2.. dhla nk detail2 gile..


Ak bluuuuuuuuurrrrrrr.. huhuhu..


P arap2 ak ok.. stil mgharapkan iv 2 .. uhuhu..


moge2 bleyh.. yeah..


Skrg,ak da bleyh rilex dari sebarang perkare brkaitan enjin kapal trbang yg teramat complicated tahap gile2:

ni lah enjin turboprop..hm..

hurm..hurm..ringankan kpala jap..


p skrg tunggu kputusan iv j la.. klu lulus, kne ar beratkan otak ni smula ngan mende2 ni..


p xpe, cite2 punye pasal..

..tp klu xleyh..


UAAAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRGGGGGGGGGHHHHHHHHHH!!

arap2 bleyh aa.. Insya-Allah..

Monday, May 3, 2010

Saringan Pertama - Lulus

Hurm..


Letih gyler er.. seharian teruz ambe duk kat dewan wisma amar tu td.. METC punye pasal..


Dahle kene pakai baju kemeja + tie + sluor slack + stoking + kasut .. = panas2.. rimas2..


klu bleyh pakai t-shirt je tadi kan besz.. hua3


anyway,, berbaloi la jgk sume 2 ari ni..


lulus english test + ujian aptitude =) Alhamdulillah..


skarang just tunggu ari rabu ni untuk interview a.k.a saringan trakhir..


Doakan aku brjaye xD

Saturday, May 1, 2010

sometimes good things fall apart so better things can fall together..

'' Sungguh berat ujian yang Kau timpakan ke atas diriku ini.. ya Allah.."


"Bagaikan sungai yang mengalir, arusnya yang deras terus-terusan menghanyutkanku yang kian lemah terkapai-kapai, kepada-Mu Tuhan.. Ujian-Mu, peringatan-Mu untukku agar ku tidak melupakan-Mu.."


"Dan ia tidak henti-henti mengalir; mengujiku saban kali aku terasa jauh dari-Mu.."


"Terima kasih ya Allah.. Terima kasih atas semua ini.. Terima kasih kerana masih sayangkan aku, hamba-Mu yang hina ini, meskipun aku telah banyak berdosa kepada-Mu ya Allah.. Terima kasih kerana terus-terusan memberi peringatan kepadaku.. "


"Aku bersyukur atas segala yang Kau kurniakan dan ketetapan-Mu terhadapku.."


"Aku redha.."



Aku xtau mana arah tujuku selepas ini.. Sungguh, aku buntu..


Setiap permohonanku; matrik, maktab, UPU.. semuanya gagal.


Di saat kawan2ku yang lain bersiap-sedia untuk pendaftaran mereka, aku masih di sini..
Dan aku xtau mengapa..


Sebenarnya ada kesilapan dalam postku yang sebelum ini.. Surat ketiga tu bukan surat tawaran dr UTM.. tapi dari IKIP.. IPTS..


Antara rendah diri, malu, sedih..;semuanya bercampur-campur silih berganti dalam benakku.. Terpukul amat mendegarkan tawaran2 yang diperoleh teman2 lain.. Lebih terpukul kerana mereka result mereka adalah nyata jauh lebih rendah dariku..tapi mereka berjaya dan aku tidak..


Di mana silapku? Mengapa? Aku btol2 x paham.. Jelas aku tiada jawapan..


Meskipun begitu.. aku tetap yakinkan ada tempatku jua nanti.. Aku yakin Allah punya perancangan yang jauh lebih hebat dari apa yang bermain dalam kotak fikirku cuma.. Aku yakin sama sekali.. Allah itu Maha Mengetahui. Allah itu Maha Adil.. Siapa aku untuk mempersoalkan ketetapan- Nya?? Nauzubillah.. Tidak akan pernah..


Aku percaya setiap perkara yang berlaku ada hikmah yang terselindung di sebaliknya..


" I believe everything happens for a reason. People change so that you can learn how to let go. Things go wrong, so that you appreciate them when they're right. You believe lies so you eventually learn to trust no one but yourself, and sometimes good things fall apart so better things can fall together.. "


Quote tu adalah salah satu dari prinsip hidupku. Cuma aku, aku selalu gagal menghayatinya.. Aku kadang2 gagal mengaplikasikannya..


Terima kasih kpd teman baikku kerana ada di saat aku amat memerlukan kehadirannya..

Terima kasih kerana masih setia bersama aku..

Terima kasih atas kata2 semangat yang ko berikan..

Dan maafkan aku..

Sayang ko selamanya~






-aku-